Kano Maceraları 5

Kano maceraları 5

22 Haziran 2023 Perşembe

(Kör arkadaşlar için betimleme yapılmıştır)

 

Elimde kürek, suya batar çıkar

Beni götürür enginlere.

Kanoyu götüren kürek değildir

Yürektir,

Hem de mangal gibi yürek

urimbaba’CAN Temmuz 2023

 

Öne çıkmış olan görsel, deniz hafif çalkantılı. Önde oturmuş olan Ersan küreği havaya kaldırmış. Kanoyu taşıyan arabanın bisiklet tekerlekleri ve iki yan tank.

2

Daha önceki kano maceramda kano yan tanklarını bağladığım profillerin ince ve esnediğini görmüştüm. Denizde daha güvenli gidebilmem için sağlam bir şeyler yapmalıyım. 2 mm et kalınlığı, 30 X 40 profil alıyorum bir boy. Bir boy profil 6 metre, aldığım yerde dörde böldürüyorum ve bisikletime rahatça eve getirdim. Hazır olan profil boyuna göre kesiyorum dördünü de. Profil boyları 140 cm. Her profili tek tek işaretleyip deliyorum 8 mm matkap ucu ile. Profiller demir olduğu için sıcak daldırma galvaniz ile kaplattırdım sanayide. Deniz tuzuna bir süre dayanır galvaniz. Eski krom profiller ile yeni sıcak daldırma galvaniz profiller yan yana.

IMG_20230717_153502

Küpeşteye bağlantı parçasını da yeni profillere göre ayarladım. Küpeşteye de vidalarla sabitledim. Profil tutma aparatını yakından çekiyorum.

IMG_20230718_080457

Kendi kanosunu benim gibi kendi yapan Ersan Bekin ile anlaştım. Kanoyu onun uygun olduğu bir günde denemeye karar verdik. 22 Haziran Perşembe günü. Ersan bisikleti ile geldi, bisikleti bodruma koyduk. Kano bahçedeki sundurma profillerinin üstünde duruyor. Buradan alınıp konulması kolay. Üstüne de branda ile örtüyorum. Yağmur ve yaprakların içine girmesini önlüyor.

IMG_20230717_154619

Birlikte kanoyu yerinden indirip taşıyıcı arabasına bağladık. Yelken direğini yanımıza almayacağım. Henüz hazır değil ve sadece kürek çekeceğiz bu gün. Kanoyu dengede bağlayınca tek elle ve fazla güç harcamadan, yürüyerek deniz kenarına, İnciraltı kent ormanına geldik. Daha önceleri lagün içine kanoyu denize indiriyordum. Şimdi ise açık denize, kumsal olan yerde denize indireceğim. Fazla ileri gitmeye gerek yok. Kanoyu kumsalda yürütürken beni Ersan cep telefonu ile çekiyor. Başımsa siperli şapka, uzun kollu beyaz gömleğim üzerimde. Deniz sakin görünüyor.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.42.52 (1)

Su altı kamerası ile çektiğim görüntüler aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Kano bağlantı profillerinden birisini işaretine bakmadan taktım zorla, kanalına dar geliyordu. Çıkarırken de epey uğraştık. Sakin olan deniz rüzgarın artmasıyla dalgalar oluşmaya başladı. Uzun uğraşlar sonucunda yerine takıp tankları bağladıktan sonra deniz dalgalı da olsa bizi kimse durduramaz deyip kanoyu denize indirdik. Taşıma arabasını da yanımıza, kanonun içine aldık. Tekerlekleri de havada duruyor. Nerede karaya çıkacağımız belli değil. Hem sonra kime emanet edeceğiz? Yanımızda kimse yok. Su altı kamerası ile resim çekelim dedik ama düğmeleri iyi çalışmayınca sadece video çekmişiz. Videodan aldığım resimleri sizlerle paylaşacağım. Deniz çalkantılı, videodan aldığım resimde gördüğünüz kano yan tankları deniz içinde, profiller sağlam olunca esneme yok ve dalgalar vurdukça bir gram yerinden oynamadığını görüyorum. Kıyıdan pek görünmeyen şeyler denizde dolaşırken karşımıza çıkıyor. Bunlardan birisi deniz şamandırası oluyor. Şamandırada lamba var, gece yanıp sönüyor lambalar. Bisiklet tekerleği, tank ve ileride şamandıra görünüyor.

1

Taşıyıcı araba ters halde, tekerlekleri havada. Önde oturan Ersan da küreğini havaya kaldırmış. Ufkumuz geniş ve ilerliyoruz yavaş yavaş.

2

Kamerayı Ersan’a veriyorum o da resim yerine video çekmiş. Kanonun burnun ve deniz görünüyor.

4

Beni de kürek çekerken arkada oturmuş halde çekiyor.

5

Kürek çekerken bazen kano dönüyor, rotamıza gelmek için dümen gerekiyor. Ben de dümen elimde kanoyu rotasında tutmaya çalışıyorum. Ersan beni çekiyor elimde yeke tutmuş halde.

8

Ersan arada tas ile içerideki suyu boşaltıyor. Ben de onu çekiyorum. Ersan kırmızı renkli bir tişört giymiş. Başında mavi bandana var.

10

Bazen dalganın boyu büyük oluyor. Haliyle tanktan sıçrayan sular sağ tarafıma gelince ıslanıyorum. Bana gelen dalga suları kanonun içine de sıçrayınca kano içerisine sular birikmeye başladı. Ama o kadar çok su yok, nasıl olsa kano küpeştesine iple bağladığım tas önümde. Ayaklarımı ve tası çekiyorum.

3

Ersan bazen fazla biriken deniz sularını tas ile boşaltıyor. Ben de bu anı yakalıyorum. Kahve yaptığım yerde, tam Çakal burnundayız. Burada Yıldız’dan (Kuzey) esen rüzgar burnu dönünce arkamızdan esmeye başladı. Dalgalar da arkadan gelince ıslanmaktan kurtulduk.

11

Ersan beni kürek çekerken yakalıyor. Kürekleri kendim yaptım, Alüminyum boru uçlarına birer pala takıp sabitlemiştim. Boruyu elimle bir sağ, bir sol palayı denize daldırıp kürek çekiyorum. Kürekleri de denize düşünce geriye alabilmek için iple küpeşteye bağlamıştım daha önceden. Denizde kürek kaybetmemek gerek. Neme lazım, eşeği sağlam kazığa bağlamak gerek. Bisiklet tekerlekleri, ben, elimde kürek, biri havada.

13

Kanoyu denerken şunun farkına vardım, arada kanoyu rotasına çevirmek için dümen yekesini elime alınca kürek çekmeyi bırakıyorum. Böylece kürek çekmemiş oluyorum. Bu da kanoyu yavaşlatıyor. Dümeni ayaklarımla idare edebileceğim bir sistem tasarlamalıyım. Şimdilik böyle idare edeceğim. Ersan’ın kolunda akıllı saat var, hem rotamızı kaydediyor, hem de kaç kilometre hız yaptığımızı anında ölçüyor. Yaptığımız hız anlık olarak saatte 8.2 Km/saat. Bu kürek çekerken iyi bir hız. Zamanla biraz daha hız kazanacağımızı düşünüyorum. Bu daha ilk denememiz ve zamanla hızımız artacak. Yelkeni takınca hızımızın daha çok olacağına eminim. Sağ elimde yekeyi tutarken Sancak tarafına bakıyorum. Siperli şapka güneşten koruyor kafamı.

9

Dura kalka, sağa sola kürek çekerek Barış Manço köprüsüne geldik. Köprünün altından lagün içine girip, sol tarafta kıyıya yanaşıp karaya çıktık. Ersan kanoyu kıyıda çekiyor henüz eşyaları indirmeden. Kano, yan tanklarla beraber.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.42.48

Beşinci kano denememizi başarı ile bitirmenin gururunu yaşıyorum. Elimde kürek, havaya kaldırıyorum bir tarafı. Ersan da beni çekiyor. Elbiselerim ıslandığı için kurumaya bırakmıştım. Üzerimde sadece su donu var.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.42.49 (1)

Sırt çantasını dalga alan tarafa, yani sancak tarafındaki bölmeye koyduğumdan biraz ıslanmış. Bölmenin içi de su dolmuş. Buna önlem almam gerektiğini kafama not ediyorum. Kanodan çantayı alırken.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.42.50

Burun kısmına çömelmiş halde kanoyu kontrol ediyorum.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.42.51 (1)

Kanoyu henüz boşaltmadık, karnımız da acıkmıştı. Yanıma aldığım gevrek ve meyve suyu ile karnımızı doyuruyoruz ilk önce. Ersan cep telefonu ile elçek resmimizi çekiyor. İkimiz de çıplak olarak kanonun önünde çömelmişiz. Ben, bir elimde küreği tutuyorum.

WhatsApp Image 2023-06-22 at 14.44.28

Eve dönerken Ersan beni, kanoyu götürürken çekiyor. Videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.

Ersan’ın akıllı saati yaptığımız yolu kaydetmiş. Kaydettiği görüntüyü cep telefonuna aktarıp bana gönderdi. Yaptığımız yolun değerleri üstte, harita altta. Süre = 47:18 dakika ,Mesafe = 2.025,53 metre, Kalori = 287. Bu değerler yürüyüş için, o yüzden kaloriyi önemsemiyoruz. Çünkü biz denizdeydik ve kürek çektik. Benim için açık denizde yaptığım ilk yolculuğumun rotası ve gittiğim mesafe. Yürüyüş temposu = 11:40, Ortalama hız 2,6 Km/s Hava sıcaklığı 32 °C

Altta da haritada rotamız kırmızı çizgi ile çizili. Kıyıda başladığımız yeri, burundan dönüp lagün içine girip kıyıya çıktığımız yer görünüyor.

rota

Her ne kadar kısa bir mesafe yapsak ta bu benim açık denizde ilk deneyimim. Rüzgar çıkıp dalgalar artınca kanoyu kontrol etmem açısından iyi oldu. İyi bir tecrübe kazandım, dalgaların tanklara ve kanoya vuruş şekli, çeriye su girmesi, Dalganın geliş yönüne göre kanonun konumu, ıslanmamız, sudan eşyaların korunması ve en önemlisi kano taşıyıcı arabanın tekerleklerinin ıslanmaması için büyük çöp poşeti ile korumam gerektiğini öğrendim. Zamanla denemelerde yeni şeyler öğreneceğime inanıyorum. Henüz acemi kaptanım ne de olsa.

Yeni maceralarda görüşmek dileği ile

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir